Perníkový Ferino myslí na všetkých a pečie bezlepkovú vianočnú štólu
27.11.2013 14:03
Perníkový Ferino počas sviatkov myslí na všetkých, aj na svojich kamošov celiaklikov! A tak sa im rozhodol napiecť klasickú vianočnú štólu.
Čo na ňu potreboval?
- 250 g bezlepkovej múky
- 1/2 sáčku kypriacieho prášku
- 3 veľké vajíčka - prešľahané
- 300ml kyslej smotany
- 100g krupicového cukru
- 75g masla, rozpusteného a vychladnutého
- 1 lyžičku vanilkového extraktu (Ferino ho kúpil v Marks & Spencer Food)
- 50 g nasekaných pisácií
- 50 g pekanových orieškov, tiež nasekaných
- najemno nastrúhaná kôra z (((bio)))pomaranča
- 2 lyžičky mletej škorice
- 200g na kocky nakrájaného marcipánu
- 1 lyžička perníkového korenia
- 80g hnedých hrozienok
- 80g žltých hrozienok
- práškový cukor na posypanie
Perníkový Ferino si predhrial rúru na 180°C (teplovzdušnú na 160 °C). Potom prestrel papier na pečenie na plech a presial do misky múku a kypriaci prášok.
Pridal vajíčka, kyslú smotanu, cukor a 3,5 lyžice ropzusteného masla. Primiešal vanilkový extrakt a pistácie, pekanové oriešky, pomarančovú kôru, škoricu a perníkové korenie, marcipán a oba druhy hrozienok. Ruky si poprášil múkou (ha-ha) a z cesta vytvaroval bochník tak 35 x 20 cm.
Piekol v predhriatej rúre tak 40-50 minút, tak aby bol povrch štóly zlatý a zvnútra bola upečená.
Potom štólu potrel rozpusteným maslom a poriadne posypal práškovým cukrom, aby vznikla cukrová krusta.
Dobrú chuť praje Perníkový Ferino