Perníkový Ferino a jeho jablkový chai džem!
05.12.2013 21:46
Posledné dni si Perníkový Ferino absolútne zamiloval chai (zmes čierneho čaju, byliniek a korenia). Chai sa dá piť samostne ale aj s mliekom ako chai latte, poprípade aj s kávou. Chai má vďaka zmesy klinčekov, kardamónu, škorici a iných ingrediencií nádhernú vianočnú arómu. A tak Perníkový Ferino sa ho rozhodol využiť a spraviť si s ním džem!
Na najúžasnejší vianočný chai jablkový džem Perníkový Ferino potreboval:
- 4 veľké granny smtih jablká (850g)
- ryžový varič
- 6 klinčekov
- 2 lyžice mletej škorice
- 1/2 lyžice mletéh zázvoru
- 1 lyžicu kardamonu
- 1/4 mletého muškátového oriešku
- 1 hviezdový aníz
- šťavu z citróna
- 3/4 cukru
Ošúpeme a nakrájame jablká. Dáme ich do hrnca/variča na ryžu. Pridáme zmes korenín a miešame s mažiarom. Zavrieme hrniec a nastavíme ho na "risotto" funkciu. Občas premiešame drevenou varechou. Keď je džem uvarený necháme ho vychladnúť. Hotový džem prelejeme do pohárov a v chladničke nám vydrží týždeň. Samozrejme vydrží nám dlhšie ako ho zakonzervujeme. Na konzerovvanie a sterilizáciu vám dá recept vaša manka.