Ako sa podľa Ferina z vianočky Ježiško stal

06.12.2013 10:49

Možno niektorí z vás by povedali Santa Claus, ale Perníkový Ferino hovorí Ježiško. Aby nevymreli naše zvyky. Hlavné je, že má pravú bradu a pravým Vianociam teda nič nestojí v ceste :)

Tak teda ako na to? Jednoducho. Bude nás to stáť 2 hodiny času a pre 4 porcie aj toľkoto surovín:

 

500 ml mlieka

1 kg polohrubej múky

150 g masla

150 g kryštálového cukru

3 žĺtky

40 g droždia

štipka soli

vanilkový cukor

hrozienka alebo mandle podľa vašej chuti

 

Postup:

Pripravíme si cesto tak, že do misky nasypeme múku, soľ, žĺtky, rozohriate maslo, mlieko a nakysnuté kvasnice (vo vlažnom až mierne teplom mlieku necháme rozdrvené ocukrené -1 čl- kvasnice napučať).

Môžeme pridať mandlea/alebo hrozienka. Vymiesime tuhé cesto a necháme ho kysnúť. Podľa fotonávodu vymodelujeme Ježiškovu hlavu, potrieme ju roztopeným maslom zmiešaným s vanilkovým cukrom a na dané časti použijeme aj potravinárske farbivo.

Pečieme asi 30 minút v rúre predhriatej na 175°C

Perníkový Ferino radí: Tento recept je ideálny na domácu vianočku, no ak nechcete aby ježiško vyzeral že má ovčie kiahne, v tomto prípade hrozienka vynechajte a použite ich iba na ozdobenie.

 

 

Perníkový Ferino vám praje dobrú chuť a my dúfame, že Ježiško bude ideálnym spoločníkom a dekoráciou pri štedrovečernom stole.