Ako sa podľa Ferina z vianočky Ježiško stal
Možno niektorí z vás by povedali Santa Claus, ale Perníkový Ferino hovorí Ježiško. Aby nevymreli naše zvyky. Hlavné je, že má pravú bradu a pravým Vianociam teda nič nestojí v ceste :)
Tak teda ako na to? Jednoducho. Bude nás to stáť 2 hodiny času a pre 4 porcie aj toľkoto surovín:
500 ml mlieka
1 kg polohrubej múky
150 g masla
150 g kryštálového cukru
3 žĺtky
40 g droždia
štipka soli
vanilkový cukor
hrozienka alebo mandle podľa vašej chuti
Postup:
Pripravíme si cesto tak, že do misky nasypeme múku, soľ, žĺtky, rozohriate maslo, mlieko a nakysnuté kvasnice (vo vlažnom až mierne teplom mlieku necháme rozdrvené ocukrené -1 čl- kvasnice napučať).
Môžeme pridať mandlea/alebo hrozienka. Vymiesime tuhé cesto a necháme ho kysnúť. Podľa fotonávodu vymodelujeme Ježiškovu hlavu, potrieme ju roztopeným maslom zmiešaným s vanilkovým cukrom a na dané časti použijeme aj potravinárske farbivo.
Pečieme asi 30 minút v rúre predhriatej na 175°C
Perníkový Ferino radí: Tento recept je ideálny na domácu vianočku, no ak nechcete aby ježiško vyzeral že má ovčie kiahne, v tomto prípade hrozienka vynechajte a použite ich iba na ozdobenie.
Perníkový Ferino vám praje dobrú chuť a my dúfame, že Ježiško bude ideálnym spoločníkom a dekoráciou pri štedrovečernom stole.