Perníkový Ferino pečie švédske perníčky Pepparkakor!

12.10.2013 18:52

Perníkového Ferina už omrzeli klasické perníky a tak sa rozhodol, ich tento rok upiecť inak. Vybral si Pepparkakor. Ide o klasické švédske sušienky, ktoré sa podávajú na Vianoce. Možno ich kúpiť v obchodnom dome IKEA, ale domáce sú domáce. Vaše babky by Vám povedali! Príprava, zdobenie, pečenie zaberie dohromady 30 minút, takže ideme na to.

Na cesto budeme potrebovať:

  • 150 g melasy 
  • 110 g masla
  • 100 g trstinového cukru 
  • 375 g múky
  • 1/2 lyžičky škorice
  • 1/2 lyžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky mleté ​​klinčeky
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1 veľké vajce

V malej panvici za stáleho miešania zohrejeme maslo, melasu a cukor. Varíme na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí a necháme hodinu a pol chladnúť. Perníkový Ferino radí, aby ste boli s čakaním na vychladnutie trpezliví! 

    Vo veľkej miske zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ. Do stredu spravíme dieru, do ktorej pridáme vajíčko s melasovou hmotou a vymiesime. Ak je cesto príliš lepkavé pridáme kúsok múky. Perníkový Ferino vraví, že cesto musí byť tvarovateľné a zároveň pevné. Keď domiesime, cesto zabalíme do celofánu a dáme ho odpočívať do chladničky, kým neztuhne. Ferino na neho čakal 2 hodiny.

    Zatiaľ si dáme predhriať rúru na 175°C. Pokračujeme ako pri pečení klasických perníkov. Pripravíme si silikónovú podložku, ktorú omúkujeme. Z cesta si odkrajujeme kúsky, ktoré vyvalkáme. Čím tenšie, tým lepšie! Vykrajujeme a ukladáme na plech s papierom na pečenie. Pepparkakor by sa mali piecť 8-10 minút, resp. dovtedy kým nezačnú chytať farbu na bokoch.  Perníkový Ferino upozorňuje - čím sú tenšie, tým skôr môžu zhorieť. Po dopečení necháme chladnúť v otvorenej miske dovtedy, kým vládzeme odolávať.

 

Perníkový Ferino praje dobrú chuť!