Perníkový Ferino a pečie perníky

01.12.2013 21:30

Perníkový Ferino píše o Vianociach, vymýšľa bezlepkové recepty a vianočné drinky a úplne zabudol pridať svoj recept na vianočné perníky!

Vianoce sa nezadržateľne blížia a prišiel pravý čas na pečenie perníčkov. Perníky z tohto cesta budú potrebovať na odležanie/zmäknutie dva týždne, takže Ferino ide na vec.

Potrebujeme:

  • 400g hladkej múky
  • 75g masla
  • 3 vajíčka - 2 cesto, 1 na potretie
  • 140g múčkového cukru
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 2 lyžičky mletého perníkového korenia
  • 1/2 lyžičky škorice
  • 1 lyžica holandského kakaa
 
Perníkový Ferino všetky suroviny zmiešal a spracoval na hladké nelepivé cesto. Cesto zabalí do potravinárskej fólie/celofánu a nechá v chladničke 12 hodín odležať. Potom cesto rozvaľkáme na pomúkovanej doske na hrúbku 3mm. Rozohrejeme rúru na 170°C. Z cesta vykrajujeme tvary a ukladáme na plech s papierom na pečenie. Medzi kúskami nechávame medzery, pretože perníčky sa v rúre nafúknu. Perníky pečieme tak 10-12 minút (záleží od veľkosti perníkov). Po vybratí z rúry perníky natrieme rozšľahaným vajcom. 
 
Kto by mal záujem Perníkový Ferino pridáva aj recept na bielkovú polevu na zdobenie:
 
  • 1 bielko
  • 140g extra jemného múčkového cukru
  • 1 lyžička solamylu
  • pár kvapiek citrónovej šťavy
 
Perníkový Ferino vyšľahal bielko s cukrom a solamylom. Pridal pár kvapiek citrónovej šťavy, kým nezískal polotuhú polevu
 
pernikovy ferino a perniky 1pernikovy ferino a perniky 1
 
Dobrú chuť praje Perníkový Ferino